Houtsnippers in de tuin
01 april 2022 

Houtsnippers in de tuin

Bespaar jezelf veel tijd in de moestuin en maak gebruik van houtsnippers! Ontdek alle voordelen van houtsnippers. Leer hoe je zelf houtsnippers op de juiste manier kunt toepassen in je moestuin.

Houtsnippers zijn gemaakt van versnipperd snoeiafval van bomen en struiken. De verhakselde stukken hout zijn een geweldig materiaal wat je kunt gebruiken om je bodem mee te bedekken. Houtsnippers zullen langzaam verteren over meerdere jaren. Afhankelijk van de houtsoort zullen de houtsnippers in 2-5 jaar composteren in je bodem.

Voordelen van houtsnippers:

Eigen moestuin beginnen

1. Onkruid verminderen

Je kunt houtsnippers ideaal gebruiken om je bodem mee te bedekken. Wanneer je een bedekking toepast van minimaal 5 cm zorg je ervoor dat er geen licht meer op de bodem komt. Een goede bedekking met houtsnippers voorkomt veel onkruid in je moestuin. Het is belangrijk om te starten met schone grond, die vrij is van wortelonkruiden. Een bedekking van 5-15 cm is een goede mulchlaag op je paden of teeltbedden. Zo kun je jezelf uren werk besparen met onkruid wieden.

2. Voorkom erosie

De laatste jaren hebben we steeds vaker te maken met heftige regenbuien en wateroverlast. Door je bodem te bedekken met houtsnippers voorkom je bodemerosie en plassen in je tuin. Aangestampte grond laat slecht water door. Bij heftige regen kan je tuin zomaar onderwater staan of krijg je modderstromen in je moestuin. Houtsnippers nemen goed water op. Door een bodembedekking van houtsnippers wordt het water meteen goed opgenomen in de bodem en heb je nooit meer last van wateroverlast in je tuin.

3. Minder water geven

Een ander voordeel van houtsnippers is dat je minder water hoeft te geven. Houtsnippers zijn poreus en nemen goed vocht op. Dit vocht wordt goed vast gehouden en langzaam weer afgegeven aan de bodem. Door je bodem te bedekken heb je geen verdamping meer van vocht uit de bovenlaag. Onder de houtsnippers blijft het vrijwel altijd vochtig. De houtsnippers zullen over de jaren heen langzaam verteren in de bodem en humus opbouwen. Humus kan heel veel vocht en voedingstoffen vast houden.


schoon werken in tuin

4. Schoon werken

Ben je het zat om met nat weer altijd in de modder te lopen? Met houtsnipperpaden kun je altijd schoon werken in je moestuin. Je hebt nooit meer modderpoten of klompen klei onder je schoenen. Bovendien blijven ook de groenten veel schoner. Door je bodem te bedekken heb je geen opspattende grond meer en zullen je groenten veel schoner zijn bij het oogsten. Dat bespaart je weer veel wassen…

5. Goed voor bodemleven

Houtsnippers zijn niet alleen een voordeel voor jezelf, maar ook voor je bodemleven. Houtsnippers worden hoofdzakelijk afgebroken door schimmels. De aanwezigheid van houtsnippers bevordert heel erg de populatie van schimmels in je bodem. Deze zullen ook in de teeltbedden gaan groeien en een symbiose (samenwerking) aangaan met je planten. De voedingstoffen uit de houtsnippers worden langzaam afgebroken en komen beschikbaar voor je planten. Doordat je bodem bedekt is en niet compact wordt, is je bodemleven goed beschermd. Zo ontstaat een steeds betere bodemkwaliteit!

7. Natuurlijke uitstraling

Als laatste geeft een moestuin met houtsnipperpaden een mooie, natuurlijke uitstraling. Het is een plezierige plek om te werken en te genieten.


houtsnippers in de tuin

Houtsnipper paden in de moestuin

Houtsnippers zijn ideaal om je paden mee aan te leggen. Het beste leg je eerst de verhoogde teeltbedden aan. Je teeltbedden kun je iets verhogen met compost tot 10 cm hoog. Vervolgens kun je de paden opvullen met houtsnippers. Om de houtsnippers makkelijk te verdelen over je paden kun je een speciekuip gebruiken. De paden in de Eco Moestuin zijn 45 cm breed. Meer informatie over het aanleggen van teeltbedden vind je hier in dit artikel.

Problemen met houtsnippers

Veel mensen beweren dat je een stikstof probleem krijgt wanneer je houtsnippers gebruikt in de moestuin. Wanneer je echter de houtsnippers op de juiste manier gebruikt, krijg je geen problemen. Alleen wanneer je houtsnippers mengt in de bodem, krijg je problemen met stikstof gebrek. Dit kun je herkennen aan gele bladeren en een slechte groei van de planten. Voor de vertering van de koolstof in houtsnippers is stikstof nodig. Dit wordt dan aan de bodem onttrokken waardoor het niet meer beschikbaar is voor de planten.

Dus zorg dat je houtsnippers altijd op de bodem liggen. Bij gebruik van houtsnipperpaden krijg je geen stikstofgebrek in de teeltbedden.


Problemen met houtsnippers


Je kunt ook je teeltbedden of plantenvakken bedekken met houtsnippers. Het beste kun je dan eerst een laag compost aanbrengen en vervolgens een laag met houtsnippers. De compost brengt bodemleven en zorgt voor een betere vertering in de bodem.

Houtsnippers zullen de bodem iets verzuren op lange termijn. Dat is echter echter voor fruit, kruiden of vaste planten perfect. Groenten houden meer van een neutrale pH waarde. Daarom gebruik in de teeltbedden alleen een mulch van compost en bij het fruit een mulch van houtsnippers.

Praktisch aan de slag!

Wil je zelf aan de slag met houtsnippers in je tuin? Bekijk de onderstaande video:

Veel succes met je moestuin!

Geertje La Rivière
Door

Geertje La Rivière

op 13 Mar 2023

Hoi Binne, Wat een heldere uitleg geef je over het gebruik van houtsnippers in je tuin. Heb jij een goed adres waar je houtsnippers koopt? Liefst biologisch lijkt mij. Harte groet, Geertje

Dirk
Door

Dirk

op 29 Mar 2024

Bij start nieuw seizoen : Verhinderen de houtsnippers het bewerken van de grond niet ?

Reactie plaatsen