Je bent super enthousiast over het beginnen van je eigen moestuin. Heerlijke, verse, gezonde groenten uit eigen tuin. Minder afhankelijk van de supermarkt en meer zelfvoorzienend leven. Maar hoe ga je beginnen met een moestuin? In dit blogartikel help ik je graag op weg met de eerste stap voor het starten van jouw eigen moestuin!
Hoe een moestuin beginnen?
Wanneer je eenmaal geïnspireerd bent geraakt om te starten met een eigen moestuin zie je al snel de boom door het bos niet meer. Van alle kanten krijg je advies en tips, maar hoe kun je nu praktisch beginnen vanuit niets? De eerste stap die veel tuinders vergeten, is het ontwerpen van de moestuin. Voordat je vol enthousiasme aan de slag gaat met je grond is het belangrijk om eerst een plan te maken.
Moestuin ontwerpen
Een goed begin is het halve werk! Dat geldt ook zeker voor je moestuin. De eerste stap voor het starten van je moestuin is het maken van een goed ontwerp. Daarvoor is het belangrijk om eerst goed alles te inventariseren. Denk van te voren goed na over wat je wensen en doelen zijn met je moestuin. Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat je met je moestuin wil bereiken, kun je daar ook alles op aanpassen. Wil je bijvoorbeeld eerst alleen makkelijke groenten verbouwen of al helemaal zelfvoorzienend worden? Heb je veel tijd beschikbaar om je moestuin te onderhouden? Wil je nog op vakantie kunnen?
Hoe een moestuin indelen?
Voordat je een goed ontwerp kunt maken voor het indelen van je moestuin is het ook belangrijk om je tuin te inventariseren. Het is belangrijk om eerst goed naar je locatie te gaan kijken. Is de plek die je voor je moestuin in gedachten hebt een goede locatie? Komt er genoeg zonlicht? Hoe is het met je bodem? Waar komt de wind vandaan?
Breng van tevoren alles goed in kaart en maak een schets van je locatie. Dit helpt je om straks een ontwerp te maken dat is aangepast aan de specifieke omstandigheden in jouw tuin.
Een goed begin is het halve werk!
Groentetuin inrichten
Wanneer je voor jezelf je wensen, doelen en tuin hebt geïnventariseerd, is het tijd om met de inrichting van je moestuin aan de slag te gaan. Het is handig om eerst een tekening te maken op schaal zodat je precies weet hoeveel ruimte je beschikbaar hebt in je moestuin.
Denk goed na over wat voor elementen je allemaal in je groentetuin wilt verwerken. Wil je bijvoorbeeld een kas, composthoop, fruitbomen, kruiden, bloemen enz in je moestuin? Bereken het aantal teeltbedden die je in je moestuin kunt indelen. Denk ook aan een hoofdpad waar je bijvoorbeeld makkelijk met de kruiwagen overheen kan.
Probeer zoveel mogelijk elementen dubbele functies te laten hebben. Fruitbomen of bessenstruiken kunnen bijvoorbeeld de wind breken, nectar leveren voor insecten, fruit produceren en een overwinteringsplek zijn voor insecten.
Het mooiste is wanneer je moestuin een klein ecosysteem gaat worden waarin alles elkaar versterkt en aanvult.
Hulp bij het inrichten van je moestuin
Wil je graag aan de slag met het indelen van je moestuin, maar heb je nog wat hulp nodig? Start met de Moestuincursus basis. Met behulp van een handige Checklist kun je makkelijk je tuin inventariseren en weet je zeker dat je niets vergeet. Je wordt stap voor stap begeleid in het maken van een goed plan voor je moestuin. Met voorbeelden uit de praktijk ontdek je direct wat wel en niet werkt in de moestuin!
Klik hier om aan de slag te gaan met de Moestuincursus Basis
Stappenplan moestuin aanleggen
Wanneer je ontwerp van je moestuin klaar is, kun je aan de slag met de aanleg. Ontdek hoe je in 5 stappen je eigen moestuin kunt aanleggen. Lees hier verder...