zelf fruitbomen enten
Fruitbomen enten
Binne Visser
Fruitbomen enten
01/14/2022
4 min
0

Zelf fruitbomen enten

01/14/2022
4 min
0
Januari is de beste tijd om te starten met het enten van fruitbomen. Waarom zou je fruitbomen enten? Wat is de beste tijd om fruitbomen te enten? Hoe kun je fruitbomen enten? In deze blog geef ik antwoord op deze vragen en laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf kunt starten met de voorbereidingen. Mocht je liever meteen de praktische video bekijken? Onderaan de blog vindt je de YouTube video. Laten we snel van start gaan!

Waarom fruitbomen enten?

Nu denk je misschien: Waarom moeten fruitbomen geënt worden? Kan ik niet gewoon een zaadje in de grond stoppen en wachten tot daar een appelboom uit voortkomt. Bij fruitbomen werkt het anders als bij groenten kweken.

Wanneer je namelijk appels of peren gaat zaaien, komt daar wel een boompje uit, maar het zal niet hetzelfde zijn als de moederboom. In zaad zit namelijk heel veel genetisch variatie. Dat betekent dat de appelboom misschien heel groot wordt, het wel 10 jaar duurt voordat er een appel aankomt en dat die appel dan misschien helemaal niet lekker is.

 

Daarom gaan we dus fruitbomen enten. Dan kunnen we zelf bepalen welke soort we gaan kweken, hoe groot de boom gaat worden en wanneer de boom begint met vrucht dragen.

Enten betekent dat je een onderstam laat vergroeien met ander takje van een bepaald ras. De onderstam bepaalt de groeikracht, weerbaarheid tegen ziekten en hoe snel de boom gaat vrucht dragen. In een ander artikel ga je nog meer leren over onderstammen. Voor nu gaan we ons eerst focussen op het enthout.

Wat is de beste tijd om fruitbomen te enten?

Bij fruitbomen enten is timing heel belangrijk. De voorbereidingen van het enten begint al in januari. In januari gaan we het enthout verzamelen van de soort die we willen vermeerderen. Dat kan van een eigen boom zijn, van een oude soort bij je opa of oma in de tuin of je kunt ook enthout kopen.

We verzamelen het enthout in januari omdat het dan volledig in rust is. De sapstroom is nog niet opgang gekomen. Wanneer je het koel bewaard blijft het in ruststand. We gaan dan enten wanneer de sapstroom van de onderstam opgang gaat komen. Het daadwerkelijk enten met de onderstam wordt gedaan in maart/april.


Hoe fruitbomen enten?

In deze blog gaan we ons nu eerst focussen op het verzamelen van enthout. Ik zal je een praktisch stappenplan geven zodat je precies weet wat te doen.

1. Bepaal als eerste welk ras of misschien meerdere rassen je wilt vermeerderen. Om te starten met enten zou ik aanbevelen om te beginnen met appelbomen. Deze zijn het makkelijkste om te enten. Er bestaan honderden rassen appels, dus bedenk goed van welke boom je enthout wilt knippen of dat je enthout wilt bestellen.

2. Dan gaan we het enthout knippen. Gebruik een scherpe, schone snoeischaar. Bij het selecteren van de juiste takken moet je op een aantal zaken letten. Kies alleen eenjarig hout wat het afgelopen seizoen is gegroeid. Kies zoveel mogelijk rechte takken zodat je een recht stam krijgt.

3. Bepaal hoeveel bomen je wilt gaan enten en hoeveel enthout je nodig hebt. Voor een boompje heb je maar een stukje van de tak nodig waar 3 tot 4 knoppen op zitten. Van een lange tak kun je dus prima meerdere stukken knippen later om meerdere bomen te enten.

4. Kijk goed naar de hele boom zodat je geen takken weghaalt waarmee je een boom uit balans brengt. Wanneer je veel enthout knipt, ben je ook meteen aan het snoeien. Heb je een hele oude boom waar bijna geen eenjarig hout aan zit? Dan kun je in de winter de boom sterk terug snoeien zodat de boom het komende jaar veel gaat reageren met nieuwe scheuten. Dan kun je volgend jaar daar enthout van knippen.

5. Selecteer bij de takken de juiste dikte. Het beste is de dikte gelijk aan de onderstam. Gemiddeld is de dikte van een dikpotlood voldoende. Je kunt altijd wat extra enthout knippen zodat je altijd een passend stuk eruit kunt halen voor het enten.

6. Bind al het enthout bij elkaar per soort. Doe er meteen een etiket aan vast waarop je het ras noteert met een watervaste stift.


Enthout bewaren:

Nu we het enthout hebben verzameld, is het belangrijk om het goed te bewaren totdat we gaan enten in maart. Je kunt het enthout op twee manieren bewaren.

Bewaren in de koelkast

Het enthout moet koel en vochtig bewaard worden. Je wikkelt het enthout in vochtig keukenpapier. Vervolgens doe je het in een plastic zak en wikkel je het er een aantal keren omheen. Je kunt het dan gewoon in de koelkast bewaren. Let wel op dat je geen groente of fruit in dezelfde koelkast bewaard. Het ethyleengas wat de groenten en fruit verspreiden, kan ervoor zorgen dat de knoppen van het enthout niet meer gaan uitlopen.

Buiten bewaren

Je kunt het enthout ook buiten bewaren of in de garage of kelder. We leggen het enhout in een plastic bak zoals een speciekuip tussen vochtig zand. Je kunt meerdere lagen enthout in de bak doen met telkens een laag zand ertussen. Zet de bak vervolgens zo koel mogelijk weg op een plek waar het niet vriest. Dit kan ook in de grond tegen een noordmuur. Zorg dat de bak is afgedekt tegen de regen en dat er geen knaagdieren bij kunnen komen.

Zo kun je het enthout bewaren totdat het voorjaar zonder dat het enthout gaat uitlopen.

Praktisch enthout verzamelen

Bekijk in de onderstaande video hoe je praktisch zelf enthout kunt verzamelen. Vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal.


Ik wens je heel veel succes met het verzamelen van je enthout en het kweken van je eigen fruitbomen.

PS: Mocht je enthout willen kopen? Dat kan bij dit bedrijf: Aatreeshop

Reacties
Categorieën