Moestuin bemesten
04 maart 2022 

Moestuin bemesten

Hoe moet je de moestuin bemesten zonder spitten? Wanneer kun je het beste je moestuin bemesten? In dit blogartikel leer je alles over het natuurlijk bemesten van je ecologische moestuin!

Jaarlijks worden er heel wat kilo's groentes geoogst uit de moestuin. Deze groenten hebben veel voedingstoffen opgenomen uit de bodem. Doordat de groenten worden geoogst, komen deze voedingstoffen niet terug in de bodem. Dat is de reden waarom we de moestuin gaan bemesten.

Meer groenten oogsten met moestuincursus

Hoe moestuin bemesten?

De meeste tuinders zijn gewend om elke herfst of voorjaar mest onder te spitten in de moestuin. Voor velen is dit de enige denkbare manier om je moestuin te bemesten. Maar als we naar de natuur kijken zien we nergens een koe met een schep zijn eigen mest 30 cm diep de grond in graven. We zien in het bos ook niemand rondlopen met een zak kunstmest. Toch groeit het bos elk jaar als vanzelf. Dit komt omdat er een gesloten kringloop is in de natuur. Al het organisch materiaal valt op de bodem en wordt door het bodemleven omgezet in humus en beschikbare voedingstoffen voor de planten.

In de ecologische moestuin nemen we de natuur als voorbeeld. We zullen daarom niet direct de planten voeden met kunstmest of andere meststoffen, maar we gaan het bodemleven voeden met organisch materiaal. Het bodemleven is er super goed in om dit materiaal om te zetten in super rijke mest voor je planten. We gaan dus niet elk jaar de tuin omspitten, maar we leggen elk jaar een nieuwe laag compost over onze teeltbedden.

bodemleven

Moestuin bemesten met compost

Als basis bemesting gebruik ik in mijn ecologische moestuin uitsluitend groencompost. Veel mensen denken dat daar veel te weinig voedingstoffen inzitten. Maar groencompost geeft je bodemleven super veel voeding om te verteren. Je zult merken dat je veel meer regenwormen in je bodem krijgt. Deze regenwormen maken je bodem luchtig met allemaal gangetjes. De wormenpoep is super vruchtbaar en bevat heel veel voedingstoffen die de groenten nodig hebben. Door elk jaar de compostlaag over je teeltbedden aan te vullen, geef je de planten genoeg voedingstoffen.

Moestuin bemesten met lavameel

Bij de aanleg van de teeltbedden heb ik veel lavameel gebruikt. Hierover kun je meer lezen in dit artikel. Om je mineralen op pijl te houden is het goed om dit weer aan te vullen. Daarom bemest ik de moestuin elke 2 jaar met lavameel. Voor het bemesten gebruik ik 250 gr./ M2. Hiermee vul je de mineralen weer aan in je bodem en blijven je groenten gezond en weerbaar.
lavameel

Wanneer moestuin bemesten?

Wanneer je gaat bemesten met compost is de timing niet heel belangrijk. Je hebt verschillende mogelijkheden. In principe kun je in de herfst al je teeltbedden bedekken met een nieuwe laag compost. Zo kan de compost al wat verteerd worden in de bodem en heeft je bodem een goede bescherming in de winter. Je kunt ook in het voorjaar de moestuin gaan bemesten. Verwijder alle laatste gewasresten en verspreid een laagje van 2 – 3 cm compost uit over je teeltbedden. Zorg ervoor je moestuin is bemest met compost voordat je de eerste gewassen moet zaaien of planten.

Teeltbedden voorbereiden voor het seizoen

In het voorjaar kun je aan de slag met het voorbereiden van je teeltbedden. Verwijder al het onkruid met wortel en al. Zorg dat je teeltbed helemaal schoon is. Wanneer je ondergrond erg dicht en compact is, kun je de bodem los maken met een woelvork. Deze maakt de grond los zonder de grond om te keren. Vervolgens gaan we de bodem bemesten met lavameel. Hark de lavameel licht in  de bovenlaag. Als laatste stap breng je een nieuwe laag compost aan van 2-3 cm dik. Egaliseer je teeltbed en je bent klaar voor het nieuwe seizoen!

Dus vergeet het spitten en onderwerken van mest! Werk samen met de natuur en laat het werk over aan de regenwormen en andere bodemleven!

Praktisch aan de slag in de moestuin!

In de onderstaande video laat ik je praktisch zien hoe je de teeltbedden in het voorjaar kunt voorbereiden en bemesten.


Veel succes met het bemesten van je eigen moestuin!

Flora
Door

Flora

op 26 Jan 2024

Super goede en leerzame video over voorbereiden van teeltbedden en groenbemesters. Dankjewel!

Corinne
Door

Corinne

op 09 Feb 2024

Kan je ipv compost ook champignonmest gebruiken? En wat moet je daar evt. aan toevoegen?

Binne Visser
Door

Binne Visser

op 11 Mar 2024

Champost kun je ook gebruiken als alternatief. Daar hoef je dan geen extra meststoffen aan toe te voegen.

Reactie plaatsen