Lavameel Eifelgold Ervaringen Moestuin
26 januari 2022 

Lavameel Eifelgold Ervaringen Moestuin

Wat is lavameel en hoe kun je het gebruiken in de moestuin? Ontdek de voordelen van lavameel en maak je bodem super vruchtbaar. Kweek gezonde groenten in een gezonde bodem. Leer van de ervaringen in mijn moestuin met lavameel.

Wat is lavameel?

Lavameel is een zeer fijn vermalen gesteente. Het lavagesteente is afkomstig uit de Eifel in Duitsland. Het gesteente wordt zeer fijn vermalen tot poeder. Er bestaat ook lavagranulaat. Dit is groffer lavagesteente wat poreus is. Fijn vermalen lavameel wordt het snelste in de bodem opgenomen.

lavameel

Lavameel als meststof

Lavameel kun je heel goed in de moestuin gebruiken als meststof. Lavameel bevat geen stikstof waardoor de planten sneller gaan groeien. Lavameel bestaat uit heel veel mineralen. Deze mineralen worden ook wel sporenelementen genoemd. Het zijn mineralen zoals zink, magnesium, borium, mangaan, calcium etc. Dit zijn voedingstoffen die de planten in kleine hoeveelheden nodig hebben. Het voordeel van lavameel is dat alle mineralen er in de juiste verhouding in aanwezig zijn.

Het toevoegen van deze mineralen zorgt ervoor dat de planten geen gebrek hebben, dat alle functies in de plant goed werken en daarmee voorkomt het stress bij planten.

De lavameel maakt je groenten weerbaarder tegen ziekten, zorgt voor meer smaak en vitaminen en maakt je groenten langer houdbaar. Dit heb ik zelf ook echt ervaren in mijn moestuin en van vele klanten gehoord.

heermoes bestrijden met lavameel

Lavameel tegen heermoes

Lavameel kan goed worden toegepast wanneer je problemen hebt met heermoes. Heermoes wortelt heel erg diep en is moeilijk te verwijderen. Het is eigenlijk een indicatie dat er een gebrek is aan silicium in je bodem. De heermoes haalt deze mineralen van heel diep uit je bodem en doordat de planten afsterven, komt het beschikbaar in de bovenlaag van je bodem. Dit proces duurt echter heel lang en al die tijd heb je vaak last van dit hardnekkige onkruid.

Wanneer je echter de oorzaak kent waarom heermoes in je tuin groeit, kun je ook die oorzaak aanpakken. Lavameel bevat namelijk een hoge concentratie aan silicium. Door dit toe te voegen aan je bodem, wordt de fuctie van heermoes overbodig gemaakt. Het kan misschien 1 tot 2 jaar duren, maar uiteindelijk zal de heermoes verdwijnen.

Lavameel toepassen zandbodem

Lavameel is geweldig goed te gebruiken om zandgrond vruchtbaarder te maken. Het heeft namelijk veel voordelen voor je bodem. Het fijne lavameel wordt door het bodemleven omgezet en beschikbaar gemaakt voor de planten. De lavadeeltjes worden daardoor zo klein als ook kleideeltjes zijn. Kleigrond staat bekend als vruchtbare grond omdat het veel vocht en voedingstoffen vasthoudt. Dit is ook wat er met lavameel gaat gebeuren na een aantal jaren. Je bodem zal meer vocht en voedingstoffen vast kunnen houden. Lavameel heeft ook een hogere pH waarde. Dit voorkomt verzuring van je bodem. Je hoeft geen extra kalk meer toe te voegen aan je bodem.

bodemleven

Lavameel dosering

Een goede dosering voor lavameel in je moestuin is heel belangrijk. In principe kun je niet teveel lavameel gebruiken. De plant zal opnemen wat het zelf nodig heeft. Wanneer je start met je moestuin, raad ik aan om wat meer te gebruiken. Vaak heeft je bodem een gebrek aan mineralen. Daarom is het goed om het eerste jaar 500 gr./ M2  te gebruiken. Vervolgens kun je 1x per 2 jaar lavameel aanvullen met 250 gr./ M2. Bereken je oppervlakte van je teeltbed en vermenigvuldig het met 0,5 kg. Dan kun je het benodigde gewicht afwegen.

Lavameel aanbrengen

Lavameel is zeer fijn vermalen en verstuift snel met de wind. Het is daardoor niet zo makkelijk om het goed uit te strooien. Daarom vermeng ik de lavameel altijd eerst met wat compost. Hierdoor wordt het lavameel licht vochtig en waait het niet meer weg. Gebruik bij het mengen altijd een stofkapje om geen lavameel in te ademen. Je kunt de lavameel en compost eenvoudig mengen in een kruiwagen. Vervolgens kun je het mengsel uitstrooien over je teeltbedden. Je kunt de lavameel licht inwerken met de hark. Als laatste stap is het goed om je teeltbed af te dekken met compost. Daarover lees je meer in dit artikel.

Lavameel kopen

Er zijn verschillende merken en soorten lavameel te verkrijgen. Het beste kies je voor het merk Eifelgold lavameel. Dit kun je eenvoudig online bestellen:

Ga praktisch aan de slag met lavameel

Bekijk de onderstaande video waar ik je stap voor stap laat zien hoe je lavameel gebruikt in de moestuin.


Veel succes met het verbeteren van je moestuingrond!

Reactie plaatsen