Hoe moet je de moestuin bemesten zonder spitten? Wanneer kun je het beste je moestuin bemesten? In dit blogartikel leer je alles over het natuurlijk bemesten van je ecologische moestuin!
Jaarlijks worden er heel wat kilo's groentes geoogst uit de moestuin. Deze groenten hebben veel voedingstoffen opgenomen uit de bodem. Doordat de groenten worden geoogst, komen deze voedingstoffen niet terug in de bodem. Dat is de reden waarom we de moestuin gaan bemesten.
Hoe moestuin bemesten?
De meeste tuinders zijn gewend om elke herfst of voorjaar mest onder te spitten in de moestuin. Voor velen is dit de enige denkbare manier om je moestuin te bemesten. Maar als we naar de natuur kijken zien we nergens een koe met een schep zijn eigen mest 30 cm diep de grond in graven. We zien in het bos ook niemand rondlopen met een zak kunstmest. Toch groeit het bos elk jaar als vanzelf. Dit komt omdat er een gesloten kringloop is in de natuur. Al het organisch materiaal valt op de bodem en wordt door het bodemleven omgezet in humus en beschikbare voedingstoffen voor de planten.
In de ecologische moestuin nemen we de natuur als voorbeeld. We zullen daarom niet direct de planten voeden met kunstmest of andere meststoffen, maar we gaan het bodemleven voeden met organisch materiaal. Het bodemleven is er super goed in om dit materiaal om te zetten in super rijke mest voor je planten. We gaan dus niet elk jaar de tuin omspitten, maar we leggen elk jaar een nieuwe laag compost over onze teeltbedden.
Moestuin bemesten met compost
Als basis bemesting gebruik ik in mijn ecologische moestuin uitsluitend groencompost. Veel mensen denken dat daar veel te weinig voedingstoffen inzitten. Maar groencompost geeft je bodemleven super veel voeding om te verteren. Je zult merken dat je veel meer regenwormen in je bodem krijgt. Deze regenwormen maken je bodem luchtig met allemaal gangetjes. De wormenpoep is super vruchtbaar en bevat heel veel voedingstoffen die de groenten nodig hebben. Door elk jaar de compostlaag over je teeltbedden aan te vullen, geef je de planten genoeg voedingstoffen.
Moestuin bemesten met lavameel
Wanneer moestuin bemesten?
Wanneer je gaat bemesten met compost is de timing niet heel belangrijk. Je hebt verschillende mogelijkheden. In principe kun je in de herfst al je teeltbedden bedekken met een nieuwe laag compost. Zo kan de compost al wat verteerd worden in de bodem en heeft je bodem een goede bescherming in de winter. Je kunt ook in het voorjaar de moestuin gaan bemesten. Verwijder alle laatste gewasresten en verspreid een laagje van 2 – 3 cm compost uit over je teeltbedden. Zorg ervoor je moestuin is bemest met compost voordat je de eerste gewassen moet zaaien of planten.
Teeltbedden voorbereiden voor het seizoen
In het voorjaar kun je aan de slag met het voorbereiden van je teeltbedden. Verwijder al het onkruid met wortel en al. Zorg dat je teeltbed helemaal schoon is. Wanneer je ondergrond erg dicht en compact is, kun je de bodem los maken met een woelvork. Deze maakt de grond los zonder de grond om te keren. Vervolgens gaan we de bodem bemesten met lavameel. Hark de lavameel licht in de bovenlaag. Als laatste stap breng je een nieuwe laag compost aan van 2-3 cm dik. Egaliseer je teeltbed en je bent klaar voor het nieuwe seizoen!
Dus vergeet het spitten en onderwerken van mest! Werk samen met de natuur en laat het werk over aan de regenwormen en andere bodemleven!
Praktisch aan de slag in de moestuin!
In de onderstaande video laat ik je praktisch zien hoe je de teeltbedden in het voorjaar kunt voorbereiden en bemesten.
Flora
op 26 Jan 2024Corinne
op 09 Feb 2024Binne Visser
op 11 Mar 2024