Wil jij gaan beginnen met een eigen moestuin, maar heb je geen zin in elk jaar weer spitten in de moestuin? Start met het aanleggen van je eigen Eco Moestuin! Ontdek hoe je in 5 stappen kunt starten met het aanleggen van je teeltbedden!
Waar kan ik een moestuin aanleggen?
Voordat je begint met het aanleggen van je moestuin is het belangrijk goed na te denken over de juiste locatie. Een plek met teveel schaduw of onder een grote boom is waarschijnlijk niet de beste locatie. Zoek een plek met voldoende zon en een beetje beschut tegen harde wind. Het is belangrijk om eerst om je locatie goed te inventariseren. Voor meer info over het inventariseren en ontwerpen van je moestuin verwijs ik naar een ander blogartikel.
Hoe een moestuin aanleggen?
Wanneer je de juiste locatie gevonden hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Afhankelijk van je huidige situatie kun je op verschillende manieren beginnen.
Stap 1: Maak je bodem onkruidvrij
Zorg dat je bodem helemaal onkruidvrij is. Controleer je bodem goed op wortelonkruiden zoals zevenblad, kweek, heermoes, duizendblad enz. Het beste verwijder je eerst alle wortelonkruiden met een spitvork. Het heeft geen zin om je bodem eerst te fresen. Dit zal alle wortels in vele stukjes verdelen en zorgen voor nog meer onkruid. Investeer genoeg tijd om je bodem goed schoon te maken. Wanneer je bodem bestaat uit eenjarig onkruid, kun je voor één keer de bodem omspitten om met een schone, losse grond te beginnen.
Stap 2: Zet je teeltbedden uit
Wanneer de bodem vrij van onkruid is, kun je de teeltbedden uitmeten. In de Eco Moestuin gebruiken we vaste teeltbedden met vaste paden. Zo hoef je nooit meer op je teeltbedden te lopen en kun je een goede bodemstructuur opbouwen. Het beste maak je de teeltbedden 75 cm breed. De lengte kun je zelf bepalen. De paden kun je 30 cm of 45 cm breed maken. Zo kun je goed werken en oogsten vanaf je paden. Markeer je teeltbedden met houten of metalen piketten en span een lijn om je teeltbed.
Stap 3: Egaliseer je bodem
Je kunt nu je teeltbedden losmaken en egaliseren met een hark. Zorg dat je bodem goed vlak is en het oppervlak fijn verkruimeld is. De paden kun je instampen en vlak harken. Eventueel kun je de paden later bedekken met houtsnippers.
Stap 4: Lavameel uitstrooien
Om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren gebruiken we lavameel. Meng de lavameel met wat compost of aarde zodat het niet wegwaait. Strooi de lavameel over je teeltbed en werk het licht in de bovenlaag met een hark. Voor meer informatie over de voordelen en het gebruik van lavameel verwijs ik naar een ander artikel en video.
Stap 5: Compost op de teeltbedden
Als laatste stap komt de compost over de teeltbedden. Veel mensen denken dat je de compost door de grond moet mengen, maar dat is niet nodig. Je kunt de compost als een dikke laag over de nieuwe teeltbedden uitspreiden. Gebruik een dikke laag van 5 cm dik. Dit zal goed het onkruid onderdrukken en zorgen voor een schone en losse grond om in te zaaien en te planten. De compost is voedsel voor je bodemleven. Het zorgt voor een losse structuur, het houd vocht en voeding vast en onderdrukt onkruid. Egaliseer je compost netjes over de nieuwe teeltbedden en je bent klaar voor het nieuwe seizoen.
Wanneer je de moestuin op deze manier gaat aanleggen, zul je veel minder werk hebben aan je moestuin en zul je snel je bodem verbeteren. Daarmee zullen je opbrengsten verhogen en zul je meer plezier beleven aan je moestuin.
Wanneer kan ik een moestuin aanleggen?
In principe kun je jaarrond beginnen met een moestuin. De beste tijd om te starten is in de herfst, winter of vroege voorjaar. Dan heb je genoeg tijd om je bodem voor te bereiden en kun je vroeg in het voorjaar starten met zaaien en planten.
Wil je praktisch aan de slag met je moestuin aanleggen?
Bekijk de onderstaande video en leer meteen hoe je praktisch aan de slag kunt gaan.
Wil je graag nog meer tips over het ontwerpen van je moestuin, het maken van een teeltplan en het voorbereiden van je bodem?
Start dan vandaag met de Moestuincursus Basis Met deze praktische online moestuincursus ben je helemaal voorbereid om succesvol van start te gaan met je eigen moestuin!