Verhoog je opbrengsten uit je moestuin door wel 2 tot 3 keer te oogsten van dezelfde grond. Wil jij dit jaar eindelijk wat gestructureerder te werk gaan in je moestuin? Maak voor 2024 een doelgericht teeltplan en haal veel meer uit je moestuin!
Waarom planning maken?
Ben jij ook een tuinder die vol enthousiasme allerlei zaadjes koopt en alles tegelijk wilt zaaien zodra het mooi weer wordt? Je kunt best wel wat oogsten uit je moestuin zonder een plan te maken, maar wist je dat je de oogst wel kunt verdubbelen? Je hoeft je tuin niet twee keer zo groot te maken, maar met een goede planning kun je veel meer oogsten uit je moestuin.
In het vroege voorjaar heb je genoeg tijd om een goed plan te maken voor het nieuwe teeltseizoen. Door een duidelijk teeltplan te maken, wordt het tuinieren in de zomer veel ontspannener. Je hoeft niet elke week na te denken over wat je moet zaaien en planten. Je volgt eenvoudig de planning die je hebt gemaakt. Je kunt je oogst veel beter uitspreiden over het seizoen zodat je het hele jaar door kunt oogsten uit je moestuin.
Teeltplan biologische moestuin
De eerste stap bij het maken van je teeltplan is het nadenken over vruchtwisseling. Dit principe komt uit de biologische landbouw en wordt door heel veel tuinders toegepast. Je verdeelt de gewassen in verschillende gewasgroepen. Deze zijn vaak gesorteerd op plantenfamilies of bemestingsbehoefte. Je verdeelt de moestuin in verschillende vakken en zorgt ervoor de gewasgroepen elk jaar een plekje opschuiven.
Afhankelijk van je grondsoort en de gewassen die je verbouwt maak je een vruchtwisselingsschema. Hiernaast zie je een voorbeeld van zo’n schema. Op zandgrond pas je het beste een vruchtwisseling van 1:6 toe. Op kleigrond volstaat een vruchtwisseling van 1:4. In de moestuinplanner vind je meerdere voorbeelden van vruchtwisselingsschema’s die je kunt toepassen in je moestuin.
Moestuinplanning maken
Het maken van een teeltplan kun je op papier doen of online maken. Je kunt het zo gedetailleerd maken als je wilt. Hoe specifieker je planning is, des te preciezer kun je de teelten plannen in je moestuin.
Het maken van een teeltplan bestaat uit een aantal stappen:
Stap 1: Bedenk welke gewassen je wilt gaan telen en kies daarbij de juiste rassen bij een zaadgoed handelaar.
Stap 2: Bedenk wanneer je deze gewassen wilt gaan oogsten in het seizoen. Maak dit zo specifiek mogelijk door een kalender te maken waarin precies staat wat je elke week wilt oogsten.
Stap 3: Maak een planning voor je teeltbedden. Wanneer je weet wanneer je de groenten wilt oogsten, kun je uitrekenen wanneer je de gewassen moet zaaien en planten. Hiervoor is het belangrijk te weten wat de groeitijd is van de verschillende gewassen.
Stap 4: Geef alle gewassen een plek in je beddenplan. Het is belangrijk dat je weet hoeveel planten je nodig hebt om genoeg te oogsten voor een maaltijd. Vervolgens kun je die planten een plek geven in je beddenplan. Zo weet je uiteindelijk precies waar je een gewas moet zaaien en planten en hoeveel je nodig hebt.
Stap 5: De laatste stap is om alle gegevens in een kalender te zetten. Wanneer je alle zaaidatums, plantdatums en oogstdatums weet, kun je ze in je agenda zetten. Zo weet je gedurende het seizoen precies wat je wanner moet gaan doen.
Teeltplan voorbeeld
De afgelopen jaren heb ik mijn teeltplan altijd op de computer gemaakt via Excel. Door elk jaar de gegevens bij te houden, heb ik mijn teeltplan steeds verder kunnen optimaliseren. Door het verzamelen van alle belangrijke gegevens zoals zaaidatums, oogstdatums, opbrengsten, groeitijden etc. is het maken van een teeltplan nu heel eenvoudig.
Hieronder zie je een aantal voorbeelden van mijn teeltplan van 2023.
Oogstplan
Beddenplan
Moestuinplanner Excel
Om te zorgen dat je niet voor elk gewas allerlei datums moet uitrekenen, heb ik de Moestuinplanner gemaakt. Dit is een Excel bestand waarin alle belangrijke basisgegevens staan van de verschillende groenten. Via overzichtelijke kalenders kun je eenvoudig je gewenste oogstdatum invullen en wordt automatisch de juiste zaai- en plantdatum uitgerekend. Je hebt meteen een overzicht van hoe lang een gewas in de moestuin staat en vanaf wanneer je weer wat nieuws kunt zaaien. Zo kun je makkelijk 2 tot 3 teelten achter elkaar aan plannen in hetzelfde teeltbed.
Zelf moestuinplan maken
Ik kan me voorstellen dat je nog niet precies weet waar je moet beginnen en hoe je aan alle benodigde gegevens komt. Om je op weg te helpen met je moestuinplan kun je nu gebruik maken van de handige Planning Tool. Wil jij zelf aan de slag met de Moestuinplanner 2024? In de Moestuincursus basis wordt je stap voor stap meegenomen in het proces van het maken van een teeltplan. Je kunt dan de Excel Moestuinplanner downloaden. In verschillende videolessen leer je stap voor stap zelf een oogstplan, beddenplan en kalender te maken. Je kunt dan eenvoudig gebruik maken van alle gegevens en formules zodat je zelf niets meer hoeft uit te rekenen.
Een goed begin = het halve werk!
Wil je direct aan de slag met de moestuinplanner? Bij het aanmelden voor de online moestuincursus krijg je direct toegang tot de module over het maken van je eigen teeltplan voor jouw moestuin!
Direct aan de slag met de Moestuinplanner
Bereid je goed voor op het nieuwe seizoen en haal dit jaar veel meer uit je moestuin!